Lite sammanfattning..

I måndags var det ju så dags. William började ettan och Ludwig började sexårs. M fick följa Sudden och jag följde med William till hans klass. LIte speciellt är det ju att börja ettan även om sexårs är på samma skola. Det är ju nytt klassrum,ny fröken och nya rutiner. Så 08.30 ringde det in och det var förväntansfulla barn som satte sig i sina bänkar och nästan alla föräldrar var där också. Allt flöt på bra förutom att jag tyckte deras lärare var nog så fånig när hon pratade med barnen, men det kanske bara är i början för att alla ska känna sig trygga? Sedan har det blivit någon miss när de beställde bänkar, så tre barn får sitta i gamla. Det ska visserligen komma nya, men det kan dröja några månader. Jag förstår inte , det måste ju ha blivit världens miss för det är ju inte så kul för de tre som inte har helt nya bänkar. Läraren hade löst det med "och så har vi ju tre maaagiska bänkar", fast jag tror inte något barn gick på det. Jag hörde William säga "det är de ju inte, det är helt vanliga bänkar". Personligen tycker jag det hade varit bättre att rakt förklara för barnen att det blivit en miss och att bänkarna är beställda, för att alla ska ju naturligtvis få en ny bänk men det tar lite extra tid. Men det är ju jag det...

Sedan hade jag bett att William skulle få ha kvar sin klädhängare vid sexårs för att det skulle bli lite smidigare vid hämtning och lämning, men det blev inte bra. Williams klass har nämligen sin ingång på baksidan av skolan så när  William (och de andra som också har sina hängare där) väl fått på sig sina kläder och tagit sig runt, så hade de andra börjat leka. Och de som läst min blogg förut, vet att min förstfödde inte går in och säger att han vill vara med, utan han avvaktar snällt på en inbjudan, som ju aldrig kommer. Inte tänker lekande barn på att man måste fråga om någon vill vara med. Därför är det bättre om han följer med gruppen ut direkt från klassrummet. Men tur nog så gick det att ändra på. Jag hade ju inte en tanke på att det skulle kunna bli tokigt.

M var med Ludwig på förmiddagen, men efter lunch lämnade jag William och följde med Ludwig istället. Lärarna där är ju helt underbara och det märks att Ludwig trivs med dem. Däremot märker man skillnaden från förra gruppen mot den här. Det är en mycket stökigare grupp och lärarna kommer nog få jobba ganska hårt för att få den lugnare, om det går. En av lärarna sa själv att de hade haft som ett sabbatsår förra året eftersom den gruppen var så lugn och att de måste vara uppmärksamma på att de som då istället är väldigt lugna inte kommer i skymundan. Det är framför allt fyra-fem pojkar som är rätt så stökiga och stör gruppen.

En av pojkarna tyckte att Sudden stod för nära honom när de skulle klä sig för att gå ut och ansåg då att det bästa sätter var att rikta ett knytnävsslag i ansiktet på honom. Jag stod bredvid och såg det och blev helt paff! Ludwig blev naturligtvis ledsen och en av fröknarna tog båda två och gick iväg och pratade med dem. Idag berättade Ludwig att en av de andra pojkarna hade dragit ner honom från gungan för att han ville ha den istället. Jag har sagt att han måste säga till en rastvakt om de ger sig på honom (eller ja, vem det än är, för det är inte bara Sudden som är utsatt). Så tråkigt att det ska vara så.

Men i övrigt så verkar Ludwig trivas. Han är ju lite tuffare i sättet än storebror, så han verkar inte ha några problem att hitta nya kompisar. Igår hade jag tänkt stanna till lunch, men han skickade hem mig och tyckte inte alls jag behövde vara där, så då åkte jag hem :) Fröknarna tyckte dock att det var synd att deras extra ögon och öron åkte hem *s* Skämt å sido, sexårs hade jag mycket väl kunnat tänka mig att jobba med. Jag tycker det är jättekul!

Nåja, nu ska jag ta och sova så jag orkar upp imorgon. Jag har ju börjat med att kliva upp en timme före jag väcker alla andra. Det är guld värt att få tassa upp när inte någon annan är vaken. Det är alldeles tyst här hemma och jag får chans att i lugn och ro göra mig iordning. På så sätt får jag en stressfri start och allt flyter så mycket smidigare när jag redan är klar då kidsen stiger upp.
Lite bilder ska jag snart försöka få in här i bloggen också, men nu är det kudden som kallar.


Imorgon är det dags!

Vår förstfödde tar nu steget in i skolvärlden på riktigt och har nu skolplikt, och Sudden börjar sexårs. M har tagit ledigt en halv dag och farmor ska vara hemma hos oss, så att vi ska kunna följa med varsinn pojke. Inte för att jag inte tror att William klarar sig själv, utan mest för att få träffa hans fröken och höra om det är något speciellt vi ska veta om. Informationsmötet är lagt till 9/9 vilket jag tycker var lite märkligt eftersom man väl vill få information _innan_ de börjar och inte efter? Ja,ja, det kanske bara är jag som är lite extra kinkig :)

Hur som helst så insåg jag idag att även om William ibland verkar lite försiktig så är det inget fel på självförtroendet. Farmor frågade idag om det skulle bli roligt att börja skolan och svaret kom blixtsnabbt "javisst, fast problemet är ju att jag redan kan så förskräckligt mycket" :-D

Sudden har jag ju redan varit med och hälsat på ett par gånger under förra veckan, så jag tror inte jag behöver stanna hela tiden ut, men vi får se.

Annars har helgen förflutit snabbt som vanligt. Hela lördagen tillbringade vi i Luleå. Vi varvade shopping med lekparkslek och så åt vi på thairestaurang. William fick personalen att skratta lite extra då han travade bort med tallriken till bardisken och säger "alltså, den här restaurangen ääääääger, jag har aldrig ätit så gott".  På det stora hela hade vi en riktigt trevlig dag trots att den innefattade shopping. Jag var helnöjd för jag lyckades faktiskt handla kläder till mig själv för en gångs skull :)

Idag har vår käre minigangster varit i farten igen. Ja, naturligtvis pratar jag om Erik, vem annars. När vi andra satt kvar vid frukostbordet blev det sådär otäckt tyst. Helt klart borde jag och M ha agerat direkt och letat reda på honom men vi satt kvar och tänkte att han nog ändå var på sitt rum och lekte. Jo, lekte gjorde han och då menar jag roade sig kungligt, men föräldrarna uppskattade inte riktigt leken. Lillpajsaren hade nämligen fått tag på mammans bärbara dator. Jodå, han har fått tag på den förut och öppnat locket och tryckt lite här och där, till och med provat att använda datorn som surfbräda, men den här gången kom han på att om man pillar med sina små minifingrar får man in dem under tangnterna och då....tada!...då lossnar tangenterna...skitkul! M hann dock stoppa honom när han hunnit med sisådär en åtta tio stycken.
Sedan satt han i någon timme eller så och försökte med instrument få tillbaka alla knappar och plastbitar som ryckts loss. Fantastikst nog lyckades han och datorn verkar ju till och med fungera:) Fast i fortsättningen får nog datorn bo på något mer barnsäkert ställe...om det nu existerar något sådant med Erik i huset *s*.

Nåja, jag måste ju även berätta att även om han ofta hittar på otyg, så är han så himla rolig och mysig också. Kramar och pussar har han till alla i överflöd, och fastän talet verkar dröja lite till så har han inga som helst problem att göra sig förstådd. Han bara tar den han vill ska följa med i handen och så pekar han och låter tills man förstår vad han menar. Allt ska dessutom härmas. Wii kontrollerna tar han gärna och så demonstrerar han hur man slår i tennis och hur man bowlar, han ställer in all disk (och även rena tallrikar osv) i diskmaskinen, hoppar högt på studsmattan, "sjunger" gärna med när killarna har melodifestival osv osv, listan kan göras hur lång som helst.

Nej, nu måste jag sova om jag ska orka upp imorgon. Får skriva mera sedan.

Idag...

har vi hunnit med allt som jag skrev om igår. Nya hjälmar är inhandlade och en stolt William tog emot boken på bokhandeln. Vi har även varit och hälsat på idag på skolan. För Williams del innebar det ett kärt återseende av både fröknar och kompisar, och för Suddens del både tårar och glädje. Först kände han ingen där och ett par äldre killar var väl kaxiga så han blev lite ledsen, men sedan dök det upp en kompis som han känner sedan tidigare (som kommer gå i samma klass som honom), och då torkade tårarna snabbt.

Jag passade på att kika in i Williams blivande klassrum och insåg att de har förärats med helt nya bänkar, det luktade trä i hela rummet. Längs med ena väggen stod travar med nya böcker, nya pennor, nya mappar osv. Allt står bara och håller andan i väntan på att klassrummet ska fyllas med förväntansfulla förstaklassare. Blir ju alldeles nostalgisk när jag tänker på hur spänd man själv var inför allt nytt. Det känns spännande och otroligt att Sudden ska börja sexårs, men på något sätt känns det ännu större att William faktiskt börjar ettan!  Det känns nästan overkligt att jag nu har två pojkar i skolålder :)

Hmmm...

jag har inte varit den bästa bloggaren på ett tag. Utan att gå in på detaljer  så har jag varit lite under ytan ett tag. Men nu har solen lyst på min näsa i två dagar och genast känns allt lättare. Tänk vad solljuset kan göra för sinnet.

Mina starta eget planer ligger lite på is igen eftersom den lokal som jag tyckte ramlade ner i knät på mig lika snabbt rycktes upp igen. Men jag kollar upp lite mer och kikar runt på lokaler så får vi se vart det leder...

Annars känns det att det är nedräkning till skolan börjar. Nu är det bara en vecka kvar så drar allt igång igen. Imorgon ska jag ta med mig Ludwig till fritids för att hälsa på sina blivande klasskompisar och William får hänga med och träffa sina. För trots att det varit fullt hus med ungar här hemma mest hela sommaren, så saknar han sina kompisar på skolan. Tar nog en sväng dit på torsdag och/eller fredag också, så behöver jag kanske inte vara med så många dagar när sexårs börjar på riktigt. Känns så konstigt att jag ska ha två killar borta på dagarna nu och att min förstfödde faktiskt tar steget in i den "riktiga" skolvärlden. Få se hur hans schema blir och hur hårt de kommer jobba. Bra är ju att de har samma tider fortfarande som sexårs, så båda grabbarna kommer gå mellan 8.30-13.30. Det blir ju lite lättare för mig som ska hämta så att jag och Filip och Erik slipper springa fram och tillbaka flera gånger per dag. Imorgon ska vi även ta oss in till stan och hämta den bok som alla förstaklassare får kvittera ut på Bokia. En lättläst bok om en drake :)

Sedan blir det nog även en cykeltur in till stan på eftermiddagen för att inhandla nya hjälmar till våra små grabbar. De hjälmar de har sitter inte riktigt bra och när nu intersport har kampanj på de så hett eftertraktade inlineshjälmarna så ska vi nog slå till. Såg att man dessutom kunde köpa till en skärm att sätta på så så får det nog bli. William gjorde ju en praktvurpa i sommar då han flög över styret och skrapade upp både armar och ben ordentligt, men ansiktet klarade sig just för att skärmen(som bröts loss)  gjorde sitt jobb och tog emot smällen istället.

Filips bästa kompis börjar på dagis igen imorgon, så vi lär nog märka av en viss "S-abstinens". De har verkligen tillbringat varenda lediga stund tillsammans. Han har knappt hunnit svälja frukosten på morgonen så har han tagit cykeln och stuckit dit, eller så har S kommit till oss. De har så vansinnigt roligt tillsammans och bråkar nästan aldrig. En annan positiv sak som kommit ur deras vänskap är att även vi vuxna har insett att vi har roligt tillsammans och trivs ihop!
Roligt när man träffar nya vänner genom sina barn :)

Nej, nu måste jag sova om jag ska orka upp imorgon. För M jobbar ju så imorgon blir det ingen sovmorgon. Sedan börjar han resa lite lätt igen och är borta tisdag och onsdag. Kan väl inte påstå att jag ser fram emot när resandet tar fart på allvar igen, för då är ju två dagar i veckan lite. Efter vår utlandsresa drar han antagligen iväg till Kina en vecka igen, men då har jag förhoppningsvis laddat om med sol och bad, och så får man hoppas på att jag den veckan ska slippa repris på kräktorkning och hinktömning. Nej, nu _ska_ jag sluta.


Igår

tog jag och Erik en tur till Luleå och shoppade lite :) Helt vansinnigt egentligen eftersom det var fint väder men M's syster lurade iväg mig till rean på JC. Jag brukar handla en del till både mig grabbarna där, så nu tänkte jag att det kanske kunde finnas lite roligt tills skolstarten. Jodå, jag kom därifrån med en ganska stor kasse. Räknade ut att jag handlat kläder för ca 3500, men betalade 850 för det istället, så jag var nöjd :) På vägen hem stannade jag och lilleman på ToysRUs för att kika lite. Straxt innanför dörrarna fanns nästan en hel vägg med stora traktorer och lastbilar och Erik tjoade allt vad han hade och pekade och studsade i vagnen :) Jag kunde inte låta bli och frågade om han ville ha en stor traktor...naturligtvis nickade han frenetiskt och när han fick den stora kartongen i famnen trodde jag ungen skulle kvävas av lycka,för det tog en stund innan han började andas igen *s*. Varsinn liten present till de andra grabbarna slank ner i vagnen också som jag sedan gömde under deras kudde. De blev helt överlyckliga när de gick och lade sig :) Det är så kul att kunna göra så någon gång ibland och överraska dem när de minst anar det. Kan meddela att Eriks nalle fick en konkurrent i traktorn den natten :)

Ikväll så har M roat sig med att klä om stolsdynorna på stolarna vi har på altanen. Jag kom på den ljusa idén att klä om dem med vaxduk, ja alltså sådan som nästan känns som tyg, för att få dem någorlunda avtorkningsbara, så idag så cyklade vi in till stan allihopa och köpte sådan. En glass fick grabbarna också som en morot, för det är ju trots allt en mil fram och tillbaka. Nå, första stolsitsen skruvade M bort och sedan kom Filip och ville veta vad han gjorde och tyckte att han kunde hjälpa till. Han fick naturligtvis försöka och gjorde det så bra, så han skruvade på egen hand bort resterande fem sitsar. Det blev riktigt snyggt. Nu ska vi bara hämta hem det andra bordet och stolarna från farmor och farfar imorgon (de har en likadadan matgrupp som oss och som vi ska få ta hem till vår altan) och byta sitsarna där också så är altanen klar. Få se om Filip är lika sugen på att hjälpa till med sex stolar till :) Här kommer några bilder på vår egen lilla "handyman". Kolla in tungföringen vid koncentration :)Nej, nu ska jag sova. Imorgon ska vi till Södra Harads och gratulera farmor som fyller år. Grabbarna har gjort mycket fina grattiskort här ikväll :) Sen måste jag orka göra ett besök i en scrapbookingbutik som öppnar här i Boden imorgon, jobbigt va :)
natti natt

Utflykten

till Luleå skärgård,för att vara exakt Klubbviken, vart sådär. Vädret var inte riktigt med oss och en del annat gjorde att vi inte riktigt fick den utflykt vi tänkt oss. Grabbarna tyckte ändå att det var roligt att åka båt så det var ju bra. Inga bilder blev det dock, trots att vi släpade på kameran hela tiden. Men på tisdagen beslutade vi oss för att åka ut på en utflykt med bara vår familj, eller ja, nästan, vi hade med oss Filips kompis S. William hade tidigare varit med en kompis och badat och vi beslutade att testa den badplatsen. Återigen styrde vi mot Luleå fast inte riktigt lika långt och denna gång gick det att ta sig fram utan båt. Tjuvholmssundet kallas det för och vet man inte om att man ska svänga av så missar man det, vilket gjorde att det inte var massor av folk. Jättefin sandstrand med små "vikar" som gjorde att man kände det som att man fick en egen liten privat strand och så var det extremt långgrunt. Vi hade perfekt överblick och kunde slappna av helt eftersom barnen hade behövt springa en kilometer innan vattnet nådde högre upp än vaderna. Vädret var helt underbart och vi kände oss nästan som vi var utomlands! En klart lyckad dag och hade vi inte bestämt att Williams flickvän :) med familj skulle komma på middag så hade vi nog stannat längre än 15. Synd bara att vi inte vetat om denna härliga strand tidigare för nu är M's semester slut om några dagar, fast i och för sig kändes det som att jag inte skulle tveka att åka dit själv med grabbarna, så vi får väl ändå hoppas att det blir lite fler fina dagar innan skolan börjar.


Erik vägrade släppa tutten i sin lek med traktorn, men han var så trött och en stund senare somnade han gott:)Grabbarna jobbade för att gräva en kanal som gick tvärs över sandbanken vi hade "slagit läger" påHär ser man hur långgrunt det ärÄnnu en bild på traktorföraren Erik :)William tar en tur på draken som överlevt ända sedan vi var på LanzaroteSudden är i grävartagen och ska göra en hamn åt piratbåtenFilip måste ju naturligtvis också testa drakenGräva måste man ju också göra när man är på stranden

RSS 2.0