Lite bilder på ettåringen...

Tycker Eriks ettårsdag vart helt ok, trots sjukdomar... Han uppvaktades i morse med paket som bröderna gärna hjälpte till att öppna. Erik verkade mest förtjust i kartongerna ända tills han öppnade paketet med en robot som sjunger och pratar. Erik har lyssnat när roboten har sagt "ett" hundra gånger och sedan tittat på mig och sagt "eeeeh", antar att det var härmningsförsök på just siffran ett. Rätt gulligt faktiskt. Han fick en hel del kläder, en träbil, träklossar med magneter i, en stickad tröja med mössa och så den plastiga roboten. Just det, så fick han i posten en fin maraccas från sina faddrar. Bilen var kul ett tag, klossarna likaså, kläderna struntade han helt i, maraccasen vart runtburen nästan hela dagen, men roboten var den som tydligen satte mest spår. Lilleman somnade till och med med roboten i sängen.
Tårta fick han ju naturligtvis också. Det vart också en hit. Han insåg direkt att det var något som skulle vara gott och satt klar i startgropen redan från första stund. Sedan gick det fort att hitta snabbaste sättet att få i sig så mycket som möjligt på kortast möjliga tid- med händerna förstås :)
Här kommer lite bilder från jubilarens dag...

Alla är lika intresserade och nyfikna när någon fyller år
20617-276

Koncentrerad ettåring som försöker få upp paket
20617-277


Åhh, en robot - kolla dreggelfaktorn :)
20617-278


Hallå, vad är det där för något gott? Skynda att ge mig nu annars tar jag själv!
20617-279

No comments....
20617-28120617-280

LIte nostalgi då....

Nu har det hunnit bli den 28 november 2007 och vår lilleman har varit hos oss i ett år. Lägger in födelseberättelsen igen för att påminna mig om hur det var idag för ett år sedan...

När Erik kom till oss.

 

Vaknade på natten till tisdagen den 28:e november av att jag som vanligt behövde gå på toaletten. Sov allmänt oroligt och kände mig lätt illamående. Inget som på något sätt var ovanligt så jag tänkte inte så mycket på det. När jag sedan vaknade på morgonen så kände jag mig olustig och tyckte magen drog ihop sig lite. Det var inget som gjorde ont, men jag hade en känsla av att något kanske äntligen var på gång. Jag klev upp och försökte pilla i mig lite frukost, men var inte alls sugen så jag struntade i att äta. Efter en liten stund så känner jag hur magen drar ihop sig. Det gör fortfarande inte ont, men jag blir mer övertygad om att det är dagen B som i bebis. Så jag bestämmer mig för att ringa till farmor och farfar direkt och ber dem komma ner. Jag förklarar att jag inte är säker på om något kommer att hända, men jag vill i alla fall att de kommer hit för säkerhets skull. Jag är ju inte direkt känd för långa förlossningar, så jag vill vara på säkra sidan och ha barnvakten på plats om det skulle gå fort.

 

Efter en stund drar magen ihop sig igen och jag är nu säker på att idag ska vi få snusa bebis. Lite bekymrad är jag eftersom det drar ihop sig under magen och sådan värkar är så mycket jobbigare och intensivare än de som kommer i ryggen. Dessutom känner jag mig orolig efter att ha varit på ett tillväxtultraljud dagen innan, där man konstaterat att det är en stor bebis i magen. De viktskattar den till ca 4800g! Alla våra barn har ju varit stora, men inte så stora och jag är nervös över hur de ska gå att få ut en bebis på nästan fem kilo.

 

Farmor och farfar anländer just efter halv tio och då helt plötsligt "smäller det bara till" så sätter värkarna igång med fem minuters mellanrum och känns ganska så mycket. Jag säger till Magnus att jag vill åka på en gång eftersom det blivit regelbundet direkt. Men som vanligt så jobbar han och ska skicka lite mail innan vi kan åka. Vi sätter oss i bilen vid tiotiden och Magnus frågar om han ska köra lagligt eller inte. Först säger jag att det går bra att ta det lugnt, men precis då får jag en värk som gör så vansinnigt ont, så jag säger åt honom att köra fort. Väl framme vid sjukhuset släpper Magnus av mig vid entrén och jag står där och flåsar medan jag väntar på honom. Jag avskyr att gå genom hela sjukhuset när alla nyfikna kikar på en vid varje värk, så jag ber Magnus att skjutsa mig i rullstol för att vi ska komma fram till förlossningen snabbt.


 

Vi blir insläppta 10.22 och en barnmorska säger att vi ska gå till ett undersökningsrum där hon vill koppla upp mig mot en ctg-kurva. Jag tittar skeptiskt på henne och säger att det tror jag nog inte att jag vill gå med på. Förklarar att jag nu har ont och att jag tror att det kommer gå ganska snabbt. Nå, hon vill i alla fall undersöka mig. Hon konstaterar att jag är öppen fem centimeter och att när vattnet går så kommer nog bebisen, så hon anser också att jag ska direkt till ett förlossningsrum och att det där med ctg-kurva kan vi nog glömma.

 

Så fort jag kommer in i förlossningssalen så kommer värkarna väldigt tätt och gör otroligt ont. Det är bara värkar under magen och jag har svårt att värja mig mot smärtan. Barnmorskan försöker massera mig lite lätt i ryggen och jag tänker att jag inte orkar säga till henne att det är helt verkningslöst eftersom det inte är där det gör ont. Magnus sitter i en fåtölj och tittar på, och jag kan tänka mig att barnmorskan tyckte att han borde vara med och massera, men efter ett par gånget på förlossningen med mig så vet han att jag helst bara vill vara ifred. Dessutom vet han ju om att jag sagt att jag inte har ont i ryggen. Jag står upp och vid varje värk försöker jag gunga bort smärtan och andas djupt. Barnmorskan säger att hon hör på mig genom andningen att jag har riktigt ont och förklarar dessutom att de värkar som sitter under magen ofta är mer intensiva och gör snabbare verkan.

 

Barnmorskan frågar mig hur jag vill föda och om jag vill att hon ska ta hål på hinnorna, men jag känner hur bebisen tränger längre ner hela tiden och kan inte få fram något bra svar. Jag säger bara att jag inte vet. Jag blir erbjuden lustgas, men tackar nej. Jag har klarat det här tre gånger utan bedövning och vill gärna göra det den här gången också. Dessutom provade jag lustgas när de sydde efter Filips förlossning och då mådde jag bara illa av den och nu mår jag ändå illa hela tiden och vill inte göra det värre.


 

Nu känner jag att det börjar trycka på ordentligt och jag har svårt att andas mig igenom dem. Tycker det känns som jag börjar få panik. Jag börjar nästan hyperventilera och är övertygad om att jag kommer spricka i två delar när bebisen väl ska ut. Dessutom tror jag att jag inte kan ha öppnat mig helt än och förstår inte hur jag ska kunna hålla emot att krysta.  Barnmorskan ber mig lyssna på henne och andas som hon gör. Jag kan inte ha tappat kontrollen helt, för jag lyssnar på henne och försöker andas som hon gör. Nu hjälper de mig upp på britsen och jag hamnar i på rygg med benen uppdragna mot magen.

 

Barnmorskan bestämmer att hon vill sätta en skalpelektrod på bebisens huvud. Inte för att hon tror att han mår dåligt, utan för att ta hål på hinnorna. Hon fäster den, men lyckas inte ta hål på den hel utan det sipprar bara lite vatten. Eftersom jag får en kraftig värk måste hon sluta men sedan tar hon en skalpell och tar hål på det sista. Jag upplever aldrig att vattnet går, men det är väl för att det har sipprat ut och inte forsat som det gjort vid tidigare tillfällen.


 

Nu säger jag att jag inte tror jag kan hålla emot mer. Barnmorskan säger att det är helt okey eftersom jag är helt öppen och att jag vid nästa värk kan börja krysta. Då känner jag paniken komma igen och jag tror inte jag kommer klara att krysta ut bebisen. Men barnmorskan säger att det klarar jag visst och hon hjälper mig återigen att andas, samtidigt som Magnus nu står och håller mig i handen och peppar mig för fullt.


 

Värkarna är otroligt intensiva och 11.04 börjar jag krysta. Tycker att det känns som en enda lång värk och jag har svårt att känna när jag faktiskt ska trycka på. Bebisens huvud blir stående och trots att han nästan är ute och värkarna kraftiga får jag en spruta med värkstimulerande för att han ska komma fort och slippa bli mer klämd.

 

Så kommer han då, väldens vackraste bebis! Klockan är 11.07.  En doft av hav och så möts vi äntligen. Återigen får jag uppleva den fantastiska känslan när en liten människa som man väntat på så länge läggs upp på magen. All smärta är som bortblåst och det enda som finns här och nu är vår underbara bebis! Tänk att få uppleva detta flera gånger och för varje gång så är det lika fantastiskt och underbart! Hur lyckligt lottade är inte vi?!

 

Vår nya familjemedlem väger 4690g, är 54cm lång och har ett hattmått på 37cm. Att han är alldeles perfekt och underbar behöver jag väl inte tillägga. Så helt fel hade de ju inte beräknat när de viktskattade honom till 4800g. Dock är han väldigt torr, nästan sprucken, vilket gör att jag är helt övertygad om att han är överburen. Datumet 15 november som jag fick vid ett annat ultraljud tror jag stämmer och i så fall har jag gått över två veckor. Han är en stor och stadig kille som börjar sitt liv med att lyfta huvudet och kika runt nyfiket. Direkt efteråt börjar han leta efter mat och innan vi lämnar förlossningen har han hunnit med att äta från båda brösten.

  
 

Efter en stund kommer moderkakan och jag behöver bara sys med fyra stygn. Jag och bebis ligger kvar och myser under filten och sedan kommer de in med den obligatoriska grattisbrickan. För fjärde gången går servetterna i blått och vi försöker ta in det stora i att vi nu har fyrtal i kungar.

 

Jag känner mig oförskämt pigg och mår jättebra, förutom att foglossningen är värre än någonsin och jag kan knappt gå till bb.


  Nå, allt gick ju fantastiskt bra om än, som vanligt, fort. Vi hinner bara vara inne på förlossningen i 50 minuter och jag är glad att vi bestämde oss för att åka direkt och inte vänta hemma som jag först tänkt. Tidsuppfattningen blir ju också lite galen, jag trodde jag krystade i 20 minuter, men det visade sig att det var tre minuter. Både jag och bebis mår jättebra och han får apgar 9-10-10. Så även om det var en otroligt intensiv förlossning så kunde den knappt ha gått bättre än vad den gjorde. Jag känner mig stolt att jag ännu en gång låtit kroppen göra sitt jobb och trots smärta tror jag inte man kan vara med om något mer häftigt och underbart som att föda barn! Och den sekund man möter sitt barns ögon för första gången är lyckan obeskrivbar! Nu har jag fyra grabbar som jag älskar över allt annat, det känns ibland som hjärtat ska brista!   

Släpade mig iväg till en läkare idag igen...

...dels ville jag att de skulle lyssna på lungorna igen eftersom det fortfarande gör ont när jag andas in och dels ville jag ha ett sjukintyg. Läkaren visade röntgenbilden och sa att jag hade haft en riktigt massiv lunginflamation och att det därför inte är konstigt att det tar tid att bli av med den. Den är inte helt borta än, men jag har ju tre dagar kvar på min antibiotikakur och sänkan var mycket lägre så det går ju åt rätt håll. Sedan sjukskrev han mig denna veckan. Vågar ju knappt skicka in det till försäkringskassan, för jag har ju inte direkt bra erfarenheter därifrån sedan tidigare. Få se om fk's läkare kommer anse att jag inte har något som förhindrar mig att sköta fyra barn nu heller. De brukar ju säga att jag ju ändå bara går hemma... ja, vi får se hur domen blir denna gång.

Orkade faktiskt in på Åhlens också och köpte nytt tyg till köket och så två presenter till åt Erik. Jo, jag vet, han skulle bara få en leksak och sedan kläder men i sista stund drabbades jag av dåligt samvete. Visst kommer han tycka att papperet och snörena är roligast, men visst måste det väl ändå vara kul att hitta något färglatt som man kan leka med i paketet också? Och alla andra bröderna har ju fått annat än kläder...Ja, jag är knäpp, fast det är väl inte direkt någon nyhet :)

M's mamma kommer ju hit imorgon för att avlasta mig eftersom M ska till Stockholm i två dagar. Skönt att få lite hjälp eftersom jag är så trött fortfarande. Tror nog att den lilla ettåringen får vänta med paketöppning tills farmor anländer så får hon vara med också. Måste slå in lite paket ikväll och så får jag väl ge storebrorsorna i uppdrag att blåsa några ballonger. Jag tror inte de kommer klaga alltför mycket :) Sedan ska jag försöka övertala M att baka en minitårta åt Erik i den lilla sockerkaksformen som han fick av faster i tidig födelsedagspresent. (Erik älskar att hålla på med köksredskap, kastruller och bakformar.) Det är egentligen bara M och Ludwig som gillar tårta så det känns ju lite onödigt att baka en stor som ska stå i kylen i en vecka. Men visst måste ju ettåringen få en alldeles egen tårta att bokstavligt talat sätta tänderna i:) Jag ska fota den yngsta kungen imorgon så får jag lägga in lite bilder på honom sen.

Kom på en sak till....

Erik somnade visst om så då kan jag surra lite mer. ...
Jag vill också ha en snygg blogg!! Tycker alla andra har så snygga bloggar. Måste försöka ta tag i det så att min också blir lite roligare. Det går ju uppenbarligen att fixa till den. Jag har varit slö och kört på standardmallarna men nu vill jag lära mig hur man gör.
Sen hittade jag via en annan blogg, att det finns distanskurs i digital bildbehandling. Gissa om jag ska anmäla mig till den nästa gång den går!! Försöker ju lära mig photoshop cs3 här hemma på egen hand, men det skadar nog aldrig att gå en kurs och få på papper vad man kan. Det är ju så vansinnigt roligt! Önskar bara att det fanns fotografutbildning här uppe som jag kunde gå. Jag är helt fast i fotografering och bildhantering! Med lite träning tror jag mig kunna ha viss potential faktiskt (kaxigt va *s*).
Nej, nu vaknade han igen. Bäst att plocka upp honom så han slipper vara ledsen.
kram och hej

Idag

ska jag förhoppningsvis få träffa läkaren igen. Jag skulle egentligen bara lämna ett blodprov för att se att sänkan är borta, men jag har sådant tryck över bröstet och det gör ont att andas, så jag vill att hon ska lyssna på lungorna igen. Minsta ansträngning leder till att jag börjar hosta och svettas och måste gå och lägga mig. Då kan ju inte allt vara rätt eller hur? Fast det tar väl tid att hamna på rätt kurs igen antagligen. Nåja, ska inte sura över det. Det som är jobbigast är att jag börjar vara sugen på att fixa här hemma inför advent och aktivera barnen i annat än tv och dator, men jag orkar ju inte. Dumma kropp, kom igen nu! Äsch, det vänder nog snart.

Williams vattkoppor har börjat gå tillbaka nu, så vi får nog trots allt säga att det vart ganska lindrigt. Få se nu när nästa prickiga korv tänker dyka upp. Kanske blir det tre på en gång... Tror nog W får vara hemma denna veckan ändå, fast mest för att M ska till Stockholm och jag tror inte jag pallar att hämta och lämna. Ja, vi får se.

Sen måste jag leta reda på Eriks present. Han fyller ju ett år på onsdag!! Helt ofattbart att lillpajsaren har funnits hos oss så länge. Nå, storebrorsorna lyckades få tag på paketet och öppnade det, varpå jag skyndade mig att lägga undan det. Frågan är bara var?? Jag blir så trött, hur förvirrad är det tillåtet att vara egentligen? Det borde ju inte vara så svårt att komma ihåg var jag lagt den, men jag får väl tänka högt....jag menar det borde ju vara undanlagt på någon höjd där små barnfingrar inte når... I övrigt får han nästan bara kläder för leksaker har vi ju en och annan sedan tidigare. Och hemska värld, han ska bl.a. få en tröja med ett broderat hjärta på. Detta har jag fått en del kommentarer om, men herregud, är hjärtan enbart tillägnade flickor? Måste ett hjärta på ena ärmen betyda att det är en tjejtröja? Jag suckar djupt.
Nej, nu har den blivande ettåringen vaknat så nu ska jag sluta.

oj, nu är jag igång :)

Tredje inlägget idag, kanske ett friskhetstecken då trots allt? Måste bara lägga in en bild på vår egen lilla prickigakorv. Alla som följt mina inlägg sedan lite längre tillbaka vet ju att jag borde lärt mig att hålla tyst om vissa saker för så fort jag uttalar det så blir det precis tvärt om. Då kan man ju tycka att av omsorg av min son borde jag inte säga saker som "det verkar inte som han har alltför jobbigt i alla fall", för vad har då hänt. Jo, naturligtvis har pojkstackaren jättejobbigt nu. Han har koppor precis överallt. Hela hårbotten, i ena ögat, i näsan, i halsen, i öronen och naturligtvis över hela ansiktet, magen och ryggen. Dessutom har det börjat klia vansinnigt och nu börjar febern stiga. Han är så ledsen och ser så liten och ynklig ut. Min lilla gosunge med rådjursögonen har det verkligt jobbigt just nu. M är i alla fall iväg nu och hämtar ut tavegyl, så jag hoppas han ska få lite lindring i natt. Och förhoppningsvis så blir det inte så mycket fler koppor nu. Usch, det är inte kul att se när barnen mår dåligt. Man vill ju bara kunna ta upp dem i famnen och säga att mamma ska ta bort allt det onda (och kliiga), men det går ju inte...

image274

image275
Nu blir det inte fler inlägg ikväll.
kram och trevlig kväll

Olika sätt att roa sig på...

Vi är alla rätt uttråkade av att vara hemma redan och försöker roa oss på olika sätt. Jag har fortfarande inte orkat upp ur sängen än, så det blir mycket meningslöst tvtittande varvat med små tupplurar. William ,som naturligtvis för att jag skrev att han inte hade så jobbigt nu blivit enormt prickig och håller på att krypa ur skinnet (stackarn har dessutom fått vattkoppor i ögat), och Ludwig och Filip lever just nu framför tvn varvat med playstation och dataspel. Känns väl sådär, men just nu får det vara så. När jag blir lite piggare ska det bli mer pyssel, lego, pussel osv. Erik då som inte alls är intresserad av att sitta still och titta på tv roar sig på sitt eget sätt. Oerhört kreativ liten kille vi har som så fort det blir tyst genast måste tittas till för då har han garanterat kläckt någon ny idé.
Detta hände för en stund sedan. Jag låg lite sådär i halvdvala när jag inser att det är tyst, alldeles för tyst. Kliver upp ur sängen för att se om jag hittar den potentiella busungen. Behöver dock inte gå så långt innan jag ser att toalettdörren är öppen. Behöver inte ens fundera över vad han gör, han håller på med sin favoritsysselsättning - dvs fylla toaletten.  Idag hann det bli :
*en raggsocka,
*en stor legoplatta
* ett par strumpor,
*ett par byxor
*en tröja,
*en pyjamas (han har sina kläder i en trådbackställnig bredvid toaletten)
*en tvålpump
Hade jag inte kommit hade det nog blivt mycket mer för han matar verkligen ner saker i högsta hastighet :)
Som sagt var, kreativ pojke det där och vi roar oss verkligen på olika sätt *s*


Ett rossligt inlägg...

....ja, nu är det ett tag sedan jag skrev igen, men det har sin förklaring. I söndags städade jag huset och framåt eftermiddagen började jag känna mig lite konstig. Misstänkte att feber var på intågande så jag pillade i mig två panodil. När jag sedan följde en av Filips kompisar hem, så smällde det bara till i axeln och det gjorde hysteriskt ont! Jag tog mig hem i alla fall och gick och lade mig. Det värkte så i axeln så jag bara grät och skakade. Jag bestämde mig för att kolla tempen igen och det visade sig att trots att det var ca två timmar sedan jag tagit panodil, så hade febern stigit till 41 grader! Hela natten låg jag och skakade och mådde illa.

På morgonen fick M skjutsa mig till vårdcentralens öppna mottagning eftersom jag inte kunde köra själv. Dels hade jag så ont så jag kunde inte röra armen och sedan var jag så yr av febern som fortfarande låg på 41 grader, så att köra bil hade defenitivt inte varit att rekommendera. Vi kom dit precis före stängning för då brukar det vara lite mindre folk, men inte just den dagen för det var fortfarande packat med folk. När jag skulle skriva in mig så tittar receptionisten på mig och säger "du, jag tror vi skickar in dig till en sköterska först och sedan hittar vi en säng till dig så ska vi försöka fixa en jourläkare till dig direkt. Hmm, misstänker att jag såg rätt sliten ut....
Nå, de tar sänkan som nu visar sig vara relativt hög och två läkare tittar på mig och bestämmer sig för att skicka upp mig till sjukhuset för akutröntgen av både axel och lungor.

Vi åker hem för att försöka äta lite innan vi åker vidare. Väl framme i väntrummet utanför röntgen kan jag inte hålla mig vaken, utan nickar till hela tiden. Känner mig totalt groggy av febern. En liten farbror kommer fram och frågar hur det är med mig och sedan parkerar han sig i stolen bredvid mig och jag ser hur han tittar på mig med jämna mellanrum. Rart gjort tycker jag.

Flera snygga bilder tas, men när de ska röntga axeln vill de att jag ska lägga mig ner på den onda sidan och sedan sträcka armen rakt upp över huvudet. Ursäkta, ni driver med mig. Jag kan ju inte ens få på mig kläderna själv. Sträcka upp armen är helt omöjligt. Nå, efter lite suckande lyckas de ändå få den bild de vill ha.
Det visar sig att efter ca sju veckors hostande (där jag från första början sagt att det här känns som lunginflammation men det inte visat så på sänkan) har jag fått en rejäl lunginflammation (orsakad av mykoplasma tror jag de sa?)och dessutom har jag hostat så att jag fått en spricka i översta revbenet :( Så jag blir hemskickad med en penecellinkur och order om vila.

Första dagarna minns jag nästan som i en dimma för jag var så borta. Trots dubbla citodon lägger sig tempen på 40 grader. Först på onsdagen börjar febern vända ner och är nu tack och lov borta. Hostan däremot är kvar, så vi får väl se hur det här slutar. Och axeln, ja den gör ju fortfarande riktigt ont, men det ärju bara att härda ut. De trodde att det kunde vara en kombination av revbenet och bakteriell infektion i muskeln. Liiiite bättre har det blivit så det kanske stämde ändå. Har pratat med vc idag och de säger att jag nog får räkna med hostan under hela kuren i alla fall. *suck* jag vill verkligen vara av med den nu, tycker vi varit bekanta nog länge nu... Nåja, ska tänka positivt. Det är klart den försvinner snart!!

Stackars M springer omkring här och försöker leka någon slag superman tror jag. Han laborerar jobb, barn och hus och hem på samma gång.  Försöker att inte lyssna på kaoset för jag orkar faktiskt inte vara uppe än. Sedan som lite extra grädde på moset så är vår förstfödde förvandlad till en prickig korv. Jupp, vattkopporna har gjort sitt intåg hos familjen Sandberg.. Fast än så länge har det gått ganska bra. Han har rätt många prickar, men de är inte så stora och han har ingen feber. Dessutom är han jätteduktig på att inte klia, så jag hoppas han kan få klara sig så här, så att det inte blir så mycket värre.
Ja, det var dagens klagan..... blir jag bara piggare ska jag skriva lite gladare, det lovar jag:)
kram till alla som orkade igenom klagosången från en rosslig fyrbarnsmorsa

Nu är det invigt...

....ja Ps2 alltså. Efter maten fick killarna gå in på ett rum och lova att inte komma ut innan vi ropade på dem. Vi hade lovat fredagsmys med popcorn och något roligt. Väntan måste ha varit jobbig för dem eftersom de var och varannan minut kikade ut och frågade om vi var klara :-) När de väl fick komma ut blev ögonen som pingisbollar oroväckande nära att trilla ut och kommentarer som "va, vems är det här", "hur har det här kommit hit", "är det sant, är det vårat" osv duggade tätt. Sen ville de genast komma igång och sjunga och naturligtvis Sonjas "för att du finns". William och Ludwig var riktigt duktiga, men Filip ledsnade nästan direkt och undrade om vi inte kunde skaffa ett bilspel till ps2 istället. Även mamman och pappan testade och tyckte det var roligt. Ja, det vill säga ända tills man efter sin enorma sångprestation fick se att man tydligen är tondöv ;-D Nåja, vad gör det, jag har inte tänkt ställa upp i Idol eller schlagerfestivalen och min närmsta fankrests var mycket imponerade ;-D
Lägger in lite bilder på musikalfamiljen *ler* Det är bara mamman och den näst yngste som inte fastnade på bild..."vad gör ni här inne i vardagsrummet, får jag komma in och rycka i lite sladdar?"
Erik står i köket och kikar in genom grinden
20617-269


William är mycket koncentrerad
20617-272

Pappan kör mera avslappnad stil...
20617-271


Äntligen får Sudden sjunga sin favoritlåt "för att du finns"
20617-270


De tävlade även mot varandra och för att undvika sura miner konstaterade vi att de varje gång lyckades komma lika poängmässigt (fegt kanske, men vad gör man inte för husfriden...)
20617-273


Sedan måste jag bara lägga in bilden jag tog på nästan alla mina älsklingar. Erik ville hellre rycka mig i byxbenen än sitta i knät på pappan. visst är de härliga :)

20617-268

Nej, nu är det dags att krypa ner och se om jag får sova något inatt eller om det blir ytterligare sju timmars hostande och kraxande innan det är dags att kliva upp igen. Nu måste väl ändå förkylningseländet ge sig någon gång tycker jag!
Kram och godnatt!

Hört i baksätet på bilen (del ett)...

tre glada pojkar sitter bredvid varandra och sjunger Sonja Aldéns "för att du finns" för full hals. Tre olika tonlägen och tre olika texter, men i refrängen klämmer de alla i med
"...var snäll och visa oss vägen tack" *s* Inte helt rätt men vad gör det. Ingen ska ju anklaga dem för att inte vara artiga i alla fall :) Misstänker mer och mer att ps2 med singstar kommer göra succé :)

Hört i baksätet på bilen (del två)...

L: är du fortfarande kär i L?
W: Ja det begriper du väl
L: varför kan du inte var kär i E längre då?
W: man kan ju inte ha två mammor ju

Toys R Us....

idag har de öppnat i Luleå och jag tillhörde den skara som tappert köade i en timme utanför i ymnigt snöfall, snålblåst och -10 grader.( Mycket tacksam var jag att barnen var hemma med farmor och inte med i kön som jag först tänkt). Jag hade visserligen klätt mig bra, men när jag skulle ta upp handskarna ur väskan inser jag att jag att jag inte alls kastat ur Eriks mockasiner innan jag åkte, utan en mockasin och en handske. Ibland undrar man ju hur förvirrad man kan bli egentligen...Nå, försökte hålla den handsklösa handen i fickan hela tiden men tyvärr så smög sig kylan in ändå. Trodde nästan jag skulle förvandlas till en isbit trots att man blev bjuden på varm choklad och fick varma vinkningar av en glad giraff som gick fram och tillbaka längs med kön. Jag log lite för mig själv eftersom det inte var många barn i kön, men giraffen var ändå outröttlig i sitt vinkande. Kunde faktiskt tänka mig att hoppa in själv och hjälpa till att vinka om jag bara fick låna hans fina och tjocka dräkt :-) Jaha, nu kan man ju undra varför jag över huvud taget gör något så dumt bara för att en leksaksaffär öppnat. Jo,det som hägrade var Playstation 2. Halva priset till de femtio första kunderna. Ungarna älskar att sjunga och därför har vi bestämt att vi ska införskaffa singstar. Andra spel får snällt vänta. Frågade Sudden vad han ville ha i present om han fick välja fritt och då svarade han Sonja Aldéns skiva så han kunde lära sig hela texten. Gullungen, han blir säkert överlycklig över svenska schlagers. Han som absolut inte vill ha tjejgrejer och ändå älskar rosa och glitter och sin barbie som han fick i födelsedagspresent. Vi har i alla fall bestämt att det inte blir en julklapp av det eftersom det antaglien förtar allt annat, så vi ska plocka fram den bara så där någon kväll. Ja, vad gör man inte för sina barn...fast jag misstänker skarpt att även mamman kommer ha mycket kul *s*

Trotset då, hur går det då kanske någon undrar...jo, det gör jag också faktiskt. Vissa dagar går ganska bra men just när jag tänker att nu kanske det är på väg bort, så tar det fart värre än någonsin igen.Idag har varit en sådan dag när Suddis och jag bara har bråkat. Han har verkligen provcerat både mig och alla i sin omgivning. Tillslut var jag så arg så jag visste nästan inte vart jag skulle ta vägen. Jag satt in honom på rummet och sa att nu fick han förklara varför han hela tiden ska provocera och göra mig arg. Mina farhågor besannades när han liten och ledsen säger "jag tycker du bryr dig mest om Erik". Jag har ju misstänkt att det handlat mycket om att få uppmärksamhet och då i vilken form som helst, men har inte fått det ur honom. Jag lyfte direkt ner honom från sängen och kramade honom länge och förklade noga att jag älskar alla mina pojkar precis lika mycket, att jag förstår att han tycker E tar mycket tid, men att det är så med små barn. De behöver mer hjälp och tillsyn eftersom de kan så mycket mindre själva. Men det betyder absolut inte att jag bryr mig mest om honom. Jag bad honom lova mig att så fort han känner att han inte får tillräckligt med uppmärksamhet så ska han säga det, så gör vi något roligt eller mysigt istället för att bråka. Efter vårat samtal kommer han flera gånger fram till mig och säger att han älskar mig. Mammahjärtat värker när jag tänker på att han känt sig åsidosatt. Förhoppningsvis leder detta nu till en "nystart" och att trotset lugnar sig. Måste försöka att se honom lite extra och uppmuntra och berömma lite extra. Imorgon ska vi antagligen åka till Leos lekland med öppna förskolan (medan W åker på badhuset med sexårs) och det kan ju vara en bra start att göra något extra kul. Sedan har jag även lovat honom att vi ska åka förbi Toys R Us så att han ska få handla en transformer för sina födelsedagspengar han fick från farmor och farfar.

Och så ett litet guldkorn så här på slutet...
W: mamma hur blir det bebisar?
M: det är mammaägg och pappafrön som gör att det blir bebisar
W: jaha, och så växer bebisen och kläcks ur ägget innan det ska ut ur magen...blir det några fler bebisar här i huset?
M: jag tror inte det, varför undrar du, har någon frågat?
W: jo, P och jag tycker det vore kul med en till pojke för då blir vi flest pojkar
M: jamen det är ni ju redan
W: jo, men en till är i alla fall ok

Så nu har vi fått ok från äldste sonen *s*
Nej nu är det dags att sova för nu sover äntligen E uppkrupen på den stora älsklingen som kommit hem ikväll.

Snälla säg att det går över...och lite annat om allt möjligt...

nu kapitulerar jag snart. Det känns som jag inte har ens skuggan av en chans att komma ut som vinnare på andra sidan....finns det ens en andra sida? Det måste det göra! Två av kungarna (nr två och tre i barnaskaran) har blivit fullfjädrade trotsmonster. De har utvecklat en fingertoppskänsla för hur man i varje situation, varje sekund av vaken tid, ja till och med i bland i sömnen, ska göra allt till en strid som handlar om liv och död. Varje dag funderar jag hur vi ska kunna vända det här på något pedagogiskt sätt, och varje dag blir jag lika ledsen att det inte lyckats. Vi har starka viljor alla tre och kollisionskursen är ett faktum. Stark vilja är ju något positivt i mångt och mycket men här önskar jag lite mindre av den varan.... Timingen med fem veckors fruktansvärd hosta och istort sett noll på sömnkontot gör ju inte att tålamodet blir längre direkt. Till slut kändes det som jag var arg konstant och häxan surtant personifierad. Jag hade svårt att hitta det positiva som faktiskt vid något tillfälle glimmade till. Dessutom, som grädden på moset, så verkar de även utveckla konstformen hur man bråkar med sin bror till fullo.
Efter att ha pratat med flera visa människor och läst ett klokt inlägg på Aff under "syskonskap" inser jag några saker.

*Jag är inte ensam om trotsmonster
*det är inte bara F och L som bråkar konstant (tydligen desutom rätt vanligt att just 2:an och 3:an har mycket konflikter)
*det finns sätt att komma ur stormens öga utan att behöva uppsöka aktuen efteråt

Vi hade faktiskt ett par dagar som var betydligt lugnare (efter jag började skriva inlägget) och hoppet tändes när jag såg ljuset  i tunneln. Tyvärr rasade vi hjälplöst ner i återfallsgropen idag och dagen har varit allt utom kul.Jag har bråkat med F, jag har bråkat med L, de har bråkat med varandra och när jag beslutade att de inte fick lämna gården så stack F omedelbart. Eftersom jag förstås var själv hemma var det bara att klä både mig och Erik och ge oss ut på jakt. När jag hittar honom får vi "hjälp" av en grannpojke som ropar " spring F, hon hinner inte ikapp dig med vagn och lillebror". Är det tillåtet att ruska om andras barn? Jag menar, han stod så nära så honom hade jag minsann fått tag i direkt...

Nå, får ta till en språngmarsch som gör att de redan hostansträngda lungorna känns som de ska kollapsa, men tillslut lyckas jag suga tag i overallkragen och tvingar hem den lille smitaren (som naturligtvis vrålar för full hals att jag gör illa honom och att jag är en dum mamma. Jag ignorerar eftersom jag vet att jag enbart håller fast honom i overallen. Väl hemma får jag in honom genom dörren men han lyckas smita ut flera gånger och sista gången jagar jag honom över det snögeggiga gräset i bara strumplästen. Nu så här några timmar senare kan jag tänka mig att vi såg rätt kul ut och kan själv dra lite på mun åt det hela, men just då var det verkligen inte roande.

Efter en stund kommer W och L också in. Jag går in på toaletten och byter en blöja på E när jag hör dörrklockan. Hör en massa röster och när jag en minut senare kommer ut inser jag att hela huset är fullt av barn. Med mina egna är det tio barn inne. Först tänkte jag köra ut dem, men sen inser jag att de ju faktiskt roar varandra och att det kanske kan trolla bort trotsmonstren. De får alltså stanna, men ljudnivån är inte att leka med och när det roliga är slut är den mindre roliga städningen kvar. Önskar så att jag kunde strunta i oordning när ungarna inte vill hjälpa till att städa, men jag kan inte. Jag mår ännu sämre av kaos. Antar att jag får skylla mig själv eftersom jag antagligen vant barnen vid att jag städar upp, men jag har inte gett upp hoppet om att få in en rutin där de städar upp själva.Så gamla är de ju inte så att de inte kan skolas om*ler* Glad är jag också i och för sig att barnens kompisar gärna kommer hit, men ibland blir det lite mycket. Känns som jag driver dagis Sandberg emellanåt. Ska väl egentligen inte klaga, men det är min blogg så det tänker jag göra i alla fall *s*

Imorgonkväll kommer i alla fall M hem igen. Han ringde tidigare när alla kids var här och sa att han skulle gå och bada. Hmmm, vissa saker får man faktiskt inte tala om vid fel tidpunkt...Nejdå, han är väl värd att få bada och basta och dessutom med den här omgångens idoler som bor på samma hotell. Daniel bastade samtidigt som honom så M fick för sig att han skulle se om han kunde hålla ut längre än honom. Behöver jag säga att den lugna norrlänningen inte hade några större svårigheter att stanna längre i bastun än Daniel :)

Nå, jag ska inte bara klaga. Jag har ju utlovat lite annat också. Det var ju så himla länge sedan jag uppdaterade bloggen så det har ju hänt en hel del. Erik går för fulla muggar, lite drygt tio månader fick han kläm på det hela och då ville han aldrig sätta sig igen *s* Stolt som en tupp blev man ju förstås. En annan sak som han visat talang för är klättring. Ingen av de andra tre har klättrat över huvud taget, men E som envisas att göra det mesta annorlunda, gör naturligtvis det ordentligt. Upp på bordet tar man sig ju lätt med stolar och finns något att kliva på i närheten så tar han sig gärna en tur upp på diskbänken eller köpmandisken. Hyllorna i bokhyllan är ju naturligtvis en inbyggd trappa och idag upptäckte filuren att handtagen på lådorna i köket utgör en utmärkt stege upp på diskbänken. Jisses säger jag bara, jag blir alldeles matt. Han går ju itne att lämna ensam en sekund. Får lov att ta med honom när jag går på toa till och med. Annars vet man ju aldrig om man hittar honom på fågel, fisk, eller mittemellannivån....Tragiskt nog har jag ännu inte kommit mig för att fånga honom på bild, vare sig i gåtagen eller klättringstagen. Jag vågar ju aldrig springa ifrån och hämta kameran, men jag får väl se till att ha den framme i köket så att jag kan föreviga våghalsen. En klok kvinna sa till mig att vilda barn med starka viljor ofta blir lugna barn när de blir äldre och jag hoppas hon har rätt för då kommer jag ha världens lugnaste tonåringar här hemma sedan:) Jo jag vet, in my dreams antagligen, men hoppas kan man ju alltid:)

Klippt hela bunten har jag också gjort och då även E. RIktigt snygg blev han och samarbetsvillig tillslut när vi kapitulerade och satte en klubba i handen på honom. Visst är vi hemska som ger en elva månaders godis, men nöden har ingen lag....

Just det, med risk för att få in lite mer klagan så fick en pojke på W's sexårs vattkoppor idag. Få se nu om vi åker dit denna gång. Jag är inte alls orolig för själva sjukdomen och jag hoppas faktiskt att de får den nu när de är små och jag inbillar mig att det är bättre på vintern än på sommaren, men med tanke på trotsperioden vi går igenom nu, så känns inte isolering hemma som ett kul alterntiv. Och känner jag oss rätt så kommer det inte samtidigt utan i omgångar. Ser scenariot med hemmavaro i sex -sju veckor framör mig... då packar jag väskan och drar tror jag. Lämnar det sjunkande skeppet och hälsar på i karlskoga kanske...om ni nu haft vattkoppor förstås:) Nej, detta ska vi inte ta ut i förväg. Kanske det blir så att alla får det samtidigt och extremt lindrigt? Jepp, det bestämmer vi här och nu tycker jag:)

Har ju börjat min andra omgång scrapkurs nu och det går bra. Det är så kul att komma iväg en kväll i veckan och bara få frossa i en hobby och dessutom få betalt för det::) Och nu i måndags så berättade de att det redan börjat komma in anmälningar för vårterminen, så det ser ut som om jag får fortsätta åtmindstone en termin till- kul!

Nej, nu ska jag ta och försöka sova lite innan nattvandrarna börjar anlända. E har faktiskt redan kommit hit för ovanlighetens skull och ligger här som en varm vetekudde mot min arm.
Sov gott alla!


RSS 2.0